Πύλος – Αρχαία Μεσσήνη

ταξίδι στο χρόνο…

Η Πύλος είναι ένας τόπος με ιδιαίτερη ομορφιά και σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους. Περήφανα κάστρα, προστατευόμενοι υδροβιότοποι, ειδυλλιακοί καταρράκτες κι ένας γραφικός οικισμός με απλόχωρες πλατείες και σπίτια παραδοσιακά που καθρεφτίζονται στα γαλήνια νερά του λιμανιού…

Κείμενο – Φωτογραφίες:  Ιωάννα Παραβάλου (Φιλική συμμετοχή)


Χτισμένη αμφιθεατρικά στο φυσικό Κόλπο του Ναβαρίνου που ορίζεται από το νησάκι της Σφακτηρίας, η Πύλος είναι μια γραφική κωμόπολη με πολιτιστική κληρονομιά αιώνων και απλόχερη φυσική ομορφιά. Βρισκόμαστε στο νομό Μεσσηνίας, στα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου. Γραφικά ψαροχώρια, πόλεις με παράδοση, επιβλητικά κάστρα, αρχαιολογικοί χώροι, πολυτελή ξενοδοχεία, πολλές επιλογές για δραστηριότητες στη φύση… Για να φθάσουμε ως εδώ, ξεκινώντας από Αθήνα, έχουμε δύο επιλογές: η πρώτη, με κατεύθυνση για Τρίπολη, Μεγαλόπολη, μας οδηγεί στην Καλαμάτα κι από εκεί σε άλλα 50 χλμ. στην Πύλο. Η δεύτερη διαδρομή ξεκινά από Αθήνα για Πάτρα και από εκεί για Κυπαρισσία και Πύλο.

Σεργιάνι στις ομορφιές της…

Περπατώντας θα ανακαλύψουμε τις πιο γοητευτικές γωνιές της Πύλου… Το Νιόκαστρο που στέκει επιβλητικό στο ύψωμα ανάμεσα στα πεύκα, τη μεγάλη πλατεία των Τριών Ναυάρχων με τα αιωνόβια πλατάνια και το μνημείο των επικεφαλής του συμμαχικού στόλου στην ιστορική ναυμαχία του Ναβαρίνου, το γραφικό λιμάνι της και τις περιποιημένες γειτονιές της με τα σπίτια με τις τετράρριχτες κεραμοσκεπές που γλιστρούν ως τη θάλασσα… χαρίζουν σε τούτη την πόλη μια αλλιώτικη μαγεία. Κοντά της βρίσκεται και το Αντωνοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο με εκθέματα από τη μυκηναϊκή, αρχαϊκή, ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή, που αξίζει μια επίσκεψη. Στα ταβερνάκια της δίπλα στη θάλασσα θα απολαύσουμε θαλασσινές και παραδοσιακές γεύσεις…

Στα καλντερίμια του χθες…

Η ζωή στην περιοχή της Πύλου χτυπά από τα προϊστορικά ακόμα χρόνια… Οι πρώτοι Μεσσήνιοι αποίκησαν την περιοχή περίπου το 3300-3100 π.Χ. Στο διάβα του χρόνου η περιοχή γνώρισε μεγάλη άνθηση και στα μυκηναϊκά χρόνια, όπως φαίνεται και από τα Ανάκτορα του Νέστορα στον Εγκλιανό. Όπως το θέλει η παράδοση, η πόλη ιδρύθηκε από τον Πύλο, γιο του Κλήσωνα. Στην αρχή ονομαζόταν Κορυφάσιο (από το ομώνυμο ακρωτήριο). Η Πύλος διατήρησε τη σπουδαιότητά της κατά τους ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους μέχρι τον 6ο μ.Χ. αιώνα, οπότε πέφτει στα χέρια των Αβάρων και μετονομάζεται Αβαρίνο (από εκεί η ονομασία Ναβαρίνο).

Ο Κόλπος του Ναβαρίνου μάς είναι γνωστός από την ιστορία, καθώς εδώ έγινε η Ναυμαχία του Ναβαρίνου (8 Οκτωβρίου 1827), όπου οι στόλοι των συμμάχων με ναυάρχους τους Χέιδεν, Κόδριγκτον και Δεριγνύ, κατατρόπωσαν τον τουρκοαιγυπιτακό στόλο.
Η Πύλος είναι η γενέτειρα του Κωστή Τσικλητήρα, Ολυμπιονίκη στο άλμα κατά την Ολυμπιάδα του 1912 στη Στοκχόλμη. Το σπίτι του έχει σήμερα ανακαινιστεί από το Δήμο Πύλου.

Στις επάλξεις του επιβλητικού Νιόκαστρου…

Στη δυτική πλευρά της Πύλου δεσπόζει το Νιόκαστρο, ένα από τα ωραιότερα κάστρα της Πελοποννήσου. Μέσα σ’ αυτό βρίσκεται ο Ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα (ο οποίος λειτούργησε για πολλά χρόνια ως τζαμί). Το 1573 οι Οθωμανοί άρχισαν να χτίζουν το Φρούριο της Πύλου (το Νιόκαστρο) που έλεγχε τη νότια είσοδο στον όρμο του Ναβαρίνου, σε αντιδιαστολή με το φρούριο του Κορυφασίου, το Παλαιόκαστρο ή Παλιοναβαρίνο, το οποίο έλεγχε τη βόρεια είσοδο και το παλιό λιμάνι. Το Νιόκαστρο ανακαινίστηκε πλήρως από το 1982 ως το 1987. Εδώ θα δούμε τον εκθεσιακό χώρο με ευρήματα από ναυάγια, καθώς και βίντεο από ενάλιες εξερευνήσεις. Από τις επάλξεις του Νιόκαστρου η θέα προς την είσοδο του κόλπου του Ναυαρίνου και το νησάκι Σφακτηρία είναι μαγευτική!

Στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης…

Σε κοντινή απόσταση από την Πύλο θα επισκεφθούμε τον πολύ σημαντικό Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης. Για να μπορέσουμε να μάθουμε όσα πρέπει για όλα τα μνημεία που θα δούμε στον καλοδιατηρημένο χώρο, καλό είναι να έχουμε μαζί κάποιον ξεναγό. Το εντυπωσιακό Θέατρο της Μεσσήνης, τα Ιερά της Ιθώμης, η Κρήνη Αρσινόη, ο επιβλητικός οχυρωματικός περίβολος της Μεσσήνης με τις πύλες και τους πύργους του, που σηματοδοτεί την επανίδρυση του ελεύθερου μεσσηνιακού κράτους μετά τη μάχη στα Λεύκτρα (371 π.Χ.), το Ταφικό μνημείο 2 Αρκαδικής Πύλης, η τρίκλιτη Πρωτοβυζαντινή Βασιλική πίσω από τη δυτική πλευρά της τεράστιας Αγοράς, το εντυπωσιακό αρχαίο Στάδιο… είναι μερικά από τα σημαντικά μνημεία του αρχαιολογικού χώρου. Ωστόσο, αξίζει μια επίσκεψη και στο μικρό αλλά ουσιαστικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης, που βρίσκεται πολύ κοντά, με εκθέματα από τα αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή.

Στο Παλάτι του Νέστορα και τη Βοϊδοκοιλιά…

Στο ταξίδι μας στην Πύλο θα επισκεφθούμε το Παλάτι του Νέστορα, το καλύτερα σωζόμενο μυκηναϊκό ανάκτορο, το οποίο διαφέρει από τα υπόλοιπα στο ότι δεν περιβάλλεται από κυκλώπεια τείχη. Το ανάκτορο ήταν διώροφο και το κοσμούσαν εντυπωσιακές τοιχογραφίες. Η ακμή του υπολογίζεται γύρω στο 1300 – 1200 π.Χ. Βρίσκεται 15 χλμ. έξω από την Πύλο και προσφέρει εξαιρετική θέα προς τον όρμο του Ναβαρίνου και τη μαγευτική παραλία Βοϊδοκοιλιά, με το χαρακτηριστικό ημικυκλικό σχήμα και τα τιρκουάζ νερά της. Τα καλοκαίρια η εξωτική αυτή παραλία προσελκύει πολλούς ταξιδευτές, για μια βουτιά στα σμαραγδένια νερά της…

Εκδρομές που αξίζουν…

Λίγα χιλιόμετρα από την Πύλο, ένας μαγικός κόσμος ζει και αναπαράγεται στα νερά της Λιμνοθάλασσας της Γιάλοβας, σημαντικός υδροβιότοπος στη βόρεια πλευρά του λιμανιού. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί 255 είδη πουλιών, εκ των οποίων τα 79 είναι προστατευόμενα από διεθνείς συμβάσεις. Είναι το μοναδικό σημείο όπου απαντάται ο υπό εξαφάνιση αφρικανικός χαμαιλέοντας, ενώ στις παραλίες της ζουν χελώνες Caretta-Caretta. Εδώ ξεκουράζονται από το μακρινό τους ταξίδι πολλά μεταναστευτικά πουλιά. Η Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας χαρακτηρίστηκε ως περιοχή Natura 2000. Επισκέψεις στη ­Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας οργανώνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (τηλ.: 27230-23046).
Μια κοντινή απόδραση από την Πύλο ως την κοινότητα Χαραυγή θα μας αποκαλύψει το ειδυλλιακό Πολυλίμνιο, μια κατάφυτη περιοχή με ένα μονοπάτι που οδηγεί σε επτά μαγευτικές λιμνούλες και καταρράκτες, όπου η φύση δίνει τον καλύτερο εαυτό της…
Τέλος, δεν θα παραλείψουμε μια εξόρμηση με το αυτοκίνητο ως τη Μεθώνη, την Κορώνη και τη Φοινικούντα, περιοχές με ιδιαίτερη ομορφιά και ιστορική αξία.

Πού θα μείνετε:
«Costa Navarino» – «Navarino Dunes»: τηλ.: 27230-95000. www.costanavarino.com, www.westincostanavarino.com
«Καραλής»: τηλ.: 27230-22960, www.hotel-karalis.com
«Miramare»: τηλ.: 27230-22751.
«Philip»: τηλ.: 27230-22741, www.hotelphilip-pylos.com .

Πού θα φάτε:
«Ο Κούκος», «Katerina’s Tavern- restaurant» (παραλία Ρωμανού), «Εν Πλω», «Αετός», «Άγκυρα», «Γρηγόρης», «Καφενείον ο Πλάτανος», «4 εποχές – Ρόκκος», «Το Σπιτικό» (Γιάλοβα), «Ελιά», «Ποσειδωνία», «Flame», «Στέκι του Μακρή» (Πετροχώρι), «Μαϊστράλι» (Μάραθος), «Da Luigi» και «Eleon» (Costa Navarino). Για ψαγμένη μουσική και ποτό με θέα που κόβει την ανάσα στο ξενοδοχείο «12 Θεοί».

[Best_Wordpress_Gallery id=”12″ gal_title=”pilosarxaiamessini”]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *