Νεμέα

Γεύση αγιωργίτικου κρασιού

Οργανώστε μια πανέμορφη φθινοπωρινή απόδραση ως τη Νεμέα, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, για να νιώσετε πιο πλούσιοι σε εικόνες, γεύσεις και συναισθήματα…

Κείμενο – Φωτογραφίες:  Ιωάννα Παραβάλου (Φιλική συμμετοχή)Στο νομό Κορινθίας, στα σύνορα με την Αργολίδα ξεδιπλώνει την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της η Νεμέα, μια μεσόγεια κωμόπολη που στολίζεται από απέραντους αμπελώνες και απέχει μόλις 126 χλμ. από την Αθήνα. Απλόχερα προικισμένη από τη φύση με εύφορη γη στην οποία ευδοκιμούν εκλεκτής ποιότητας σταφύλια και παράγεται το περίφημο αγιωργίτικο κρασί, η Νεμέα είναι ένας τόπος με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και μύθους που χάνονται στα βάθη των αιώνων… γι’ αυτό χαρακτηρίζεται «ιστορικό οινοπέδιο». Η απόδραση ως εκεί είναι ένα ταξιδάκι ανανέωσης, γνώσης και γευστικής απόλαυσης, που μπορεί να γίνει σ’ ένα Σαββατοκύριακο, αλλά και αυθημερόν. Μια βόλτα στους απέραντους αμπελώνες της την εποχή του φθινοπώρου, αναμφίβολα, θα μας ανανεώσει και θα μας μυήσει στο μαγικό κόσμο του κρασιού.

Καθώς διασχίζουμε τους δρόμους με τα αμπέλια, μια θάλασσα χρωμάτων, από το βαθυπράσινο του κυπαρισσιού ως το γκριζοπράσινο της ελιάς και το φωτεινό χρώμα των αμπελιών, απλώνονται από την πεδιάδα ως τους λόφους, δίνοντας ζωή σε χωριά με μοναδική θέα, όπως το Kούτσι, το Πετρί και το Ψάρι.

Ανακαλύπτοντας την ιστορία της…

Η πόλη οφείλει το όνομά της στη Νύμφη Νεμέα, που ήταν κόρη του Ασωπού ποταμού, ο οποίος δίνει ανάσα ζωής ακόμη και σήμερα στη νεμεατική γη (άλλοτε περιοχή Αρχαίας Φλιούντος, όπου παραγόταν ο περίφημος «φλιάσιος οίνος»). Η ζωή σε τούτα τα μέρη χτυπά ήδη από τα προϊστορικά χρόνια. Σύμφωνα με τη Μυθολογία, η περιοχή συνδέθηκε με τον περίφημο άθλο του ήρωα Ηρακλή, που εξόντωσε το λιοντάρι της Νεμέας, το οποίο λυμαινόταν την αργολική γη.

Βρισκόμαστε σ’ έναν τόπο με μεγάλη αρχαιολογική σημασία, αφού στην Αρχαία Νεμέα δεσπόζει ο εντυπωσιακός Ναός του Νεμείου Διός, καθώς και το αρχαίο Στάδιο όπου τελούνταν άλλοτε σημαντικοί αθλητικοί αγώνες, τα Νέμεια. Πρόκειται για μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες αρχαίες πανελλήνιες εορταστικές εκδηλώσεις. Ιδρύθηκαν, σύμφωνα με την παράδοση, από τον μάντη Αμφιάραο και γίνονταν κάθε δύο χρόνια σε ανάμνηση του μικρού Οφέλτη, γιου του βασιλιά της Νεμέας Λυκούργου, τον οποίο έπνιξε ένα φίδι, όταν η τροφός του τον άφησε για λίγο πάνω στα φύλλα αγριοσέληνου για να δείξει μια πηγή με νερό στους επτά στρατηγούς («Επτά επί Θήβαις»). Οι αγώνες αυτοί αναβιώνουν σήμερα στο συγκεκριμένο χώρο κάθε 4 χρόνια. Στον ίδιο χώρο με το Ναό του Νεμείου Διός βρίσκεται και το ενδιαφέρον Αρχαιολογικό Μουσείο Νεμέας.

Το 1840 οι δήμοι Φλιούντος και Νεμέας συγχωνεύτηκαν σε έναν, το Δήμο Νεμέας, με πρωτεύουσα τον Άι-Γιώργη (σημερινή Νεμέα). Εδώ αποδίδεται και η ονομασία του γνωστού σταφυλιού και κρασιού «Αγιωργίτικο», με το χαρακτηριστικό ρουμπινί χρώμα.

Βόλτα στις ομορφιές της Νεμέας…

Από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής είναι ο εντυπωσιακός Ναός του Νεμείου Διός, το αρχαίο Στάδιο και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Ο αρχαιολόγος Στέφαν Μίλερ έκανε τις ανασκαφές στην Αρχαία Νεμέα και έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα, όπως το Στάδιο που διεξάγονταν τα Νέμεα. Δημιούργησε ένα αρχαιολογικό πάρκο, κατασκεύασε ένα σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο και ξεκίνησε την αναστήλωση του ναού του Δία. Και όλα αυτά χωρίς κρατική βοήθεια. Μόνο με χορηγίες και δωρεές από την Ελλάδα και την Αμερική. Ο ίδιος είναι ο εμψυχωτής της αναβίωσης των Νέμεων Αγώνων που γίνονται στο αρχαίο Στάδιο με την εντυπωσιακή κρύπτη.

Στη Νεμέα θα επισκεφθούμε το γραφικό εκκλησάκι του Άι-Γιώργη με το περίτεχνο ξύλινο τέμπλο και παλιές εικόνες του 1932. Από εκεί θα ανηφορίσουμε ως την Ιερά Μονή της Παναγίας του Βράχου (παλιά Μονή Πολυφέγγους), κτίσμα του 1633. Η θέα από τη μονή προς τον κάμπο με τους αμπελώνες και την πόλη είναι μαγευτική!

Με αφετηρία τη Νεμέα μπορούμε να κάνουμε ενδιαφέρουσες εξορμήσεις σε κοντινές περιοχές, όπως το Ναύπλιο, η Ορεινή Κορινθία  με τη Λίμνη Στυμφαλία όπου βρίσκεται και το εξαιρετικό Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς, η Επίδαυρος, το Λουτράκι και τα παραλιακά θέρετρα της Κορινθίας…

 Ακολουθώντας τους δρόμους του κρασιού…

 Σε τούτη την εύφορη γη η καλλιέργεια της αμπέλου συνεχίζεται αδιάκοπα εδώ και 3.000 χρόνια. Μπροστά μας απλώνεται νωχελικά ο μεγαλύτερος αμπελώνας των Βαλκανίων, με αμπελοκαλλιέργεια 25.000 στρεμμάτων και με πάνω από 30 μεγάλα οινοποιεία. Γι’ αυτό κι από πολλούς οινολόγους αποκαλείται ως το «Μπορντό της Νοτιοανατολικής Ευρώπης». Το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο είναι οι καλύτεροι μήνες για να ακολουθήσουμε τους «Δρόμους του Κρασιού», μέσα από επιλεγμένες διαδρομές ανάμεσα στους αμπελώνες, ακολουθώντας τις σχετικές πινακίδες. Έτσι, θα έχουμε την τύχη να ανακαλύψουμε τα εξαιρετικά οινοποιεία της περιοχής, να ξεναγηθούμε στο χώρο τους, να μάθουμε πώς παράγεται το υπέροχο κρασί που θα δοκιμάσουμε αργότερα… Στον τόπο αυτό ευδοκιμεί και καλλιεργείται το αγιωργίτικο σταφύλι, που δίνει εκλεκτούς οίνους Ονομασίας Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας (ΟΠΑΠ Νεμέα), με μια γκάμα πέντε τουλάχιστον διαφορετικών κρασιών.

 

Στο ξεχωριστό Οινοποιείο Σεμέλη…

 Με διάθεση να ανακαλύψουμε πρωτόγνωρες γεύσεις κι αρώματα του ονομαστού κρασιού της περιοχής, του «Αγιωργίτικου», επισκεφθήκαμε το Οινοποιείο «Σεμέλη», στο Κούτσι Νεμέας. Χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου, σε υψόμετρο 580 μέτρων, σε ένα κτήμα 22 στρεμμάτων, το επιβλητικό κτίριο του Οινοποιείου «Σεμέλη» απολαμβάνει από θέση υπεροχής τη μαγευτική θέα που απλώνεται στα «πόδια» του με τις κατάφυτες πλαγιές από αμπελώνες ως τις απέναντι βουνοκορφές. Η θέση του δεν επιλέχθηκε τυχαία, καθώς η περιοχή αυτή θεωρείται ως η ποιοτικότερη υποζώνη της Νεμέας. Η εταιρεία «Σεμέλη Οινοποιητική Α.Ε.» δημιούργησε με πολύ μεράκι το υπερσύγχρονο αυτό οινοποιείο στο Κούτσι της Νεμέας και το 2003 έγινε εδώ η πρώτη οινοποίηση. Η Μυρτώ Σάλλα, στην οποία ανήκει η πλειοψηφία των μετοχών της οινοποιίας «Σεμέλη Οινοποιητική Α.Ε.», τίθεται επικεφαλής και δίνει νέα δυναμική ανάπτυξης στην εταιρεία, με τη γνώση, την αγάπη και την πίστη της στην αξία του ελληνικού ποιοτικού κρασιού.

Με βασικό όπλο τη φημισμένη ποικιλία Αγιωργίτικο Νεμέας και το φινετσάτο Μοσχοφίλερο της Μαντινείας, η εταιρεία ανοίγει πια τα φτερά της για να κατακτήσει και τις διεθνείς αγορές. Έχοντας πάντα ως στόχο την επένδυση σε ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών, το 2008 μεγαλώνει με την ενσωμάτωση σ’ αυτήν του Οινοποιείου Νασιάκου, γνωστού από το 1970 για την ανάδειξη της ποικιλίας του Μοσχοφίλερου.

Η ξενάγηση στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του οινοποιείου ήταν εμπειρία. Στο «ταξίδι» μας στο μαγικό κόσμο του Οινοποιείου «Σεμέλη» είχαμε «συνοδοιπόρο» τον κ. Λεωνίδα Νασιάκο, Γενικό Διευθυντή του οινοποιείου. Δοκιμάζοντας διαφορετικά κρασιά κι απολαμβάνοντας γεύσεις πρωτόγνωρες, μυηθήκαμε σ’ έναν άγνωστο για μας κόσμο. Μάθαμε πολλά για τις ποικιλίες των σταφυλιών που καλλιεργούνται εδώ, τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού, αλλά και για το πόσο μεράκι απαιτείται για να παραχθεί το καλό κρασί. Οι βασικές ποικιλίες των αμπελιών που καλλιεργούνται για το οινοποιείο Σεμέλη είναι το Αγιωργίτικο της Νεμέας και το Μοσχοφίλερο της Μαντινείας.

Ένα κρασί με πολλές χάρες!

Το Αγιωργίτικο είναι ένα κρασί με ιδιαίτερα χαρίσματα. Λόγω της διαφορετικότητας του εδάφους, του μικροκλίματος και του υψομέτρου που καλλιεργείται στη Νεμέα (250 – 850 μ.), δίνει τη δυνατότητα να παραχθεί από αυτό μεγάλη ποικιλία κρασιών, όπως φρέσκα ερυθρά, ροζέ, ημίγλυκα, γλυκά, ερυθρά βαθιάς παλαίωσης… Έτσι, ικανοποιούνται πολλοί περισσότεροι λάτρεις του κρασιού.

Ώρα, όμως, να δοκιμάσουμε τα εκλεκτά κρασιά Σεμέλη. Δεν ξέραμε τι να πρωτοδιαλέξουμε… Ορεινός Ήλιος (λευκό, ροζέ ή ερυθρό), Μαντινεία Νασιάκος (λευκό ξηρό), Κτήμα Σεμέλη Chardonnay, Γιορτή (λευκό, ερυθρό), Σεμέλη (λευκό, ερυθρό), Piccolo Mondo (λευκό, ερυθρό), Chateau Semeli (ερυθρός), Domaine Helios Grande Reserve ΟΠΑΠ Νεμέα και Σεμέλη Νεμέα Reserve ΟΠΑΠ (ερυθρός). Λατρέψαμε το Semeli Espera, ένα υπέροχο γλυκό, αρωματικό κρασί, που παράγεται από υπερώριμα σταφύλια της ποικιλίας Gewürztraminer. Όλα ήταν εξαιρετικά!

 

Το λευκό «Μαντινεία Νασιάκου» (100% Μοσχοφίλερο) έχει βραβευτεί από τους σημαντικότερους γευσιγνώστες – κριτικούς της Αμερικής που το κατέταξαν ανάμεσα στα 10 καλύτερα κρασιά στον κόσμο που κυκλοφορούν στις Η.Π.Α. Το «Ορεινός Ήλιος Λευκός» βραβεύτηκε ως το καλύτερο λευκό ελληνικό κρασί στο διεθνή διαγωνισμό Challenge International du Vin 2013 στο Παρίσι, ενώ το ερυθρό «Semeli Nεμέα Reserve» (100% Αγιωργίτικο),  απέσπασε χρυσό μετάλλιο στο διαγωνισμό Challenge International du Vin. Τα κρασιά Σεμέλη είναι επίσης γνωστά και για την εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής.

Ξενάγηση και διαμονή…

Για να επισκεφθούμε το Οινοποιείο «Σεμέλη» μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τους ανθρώπους του και να κανονίσουμε μια ξενάγηση στο χώρο του, να δοκιμάσουμε τα κρασιά του με συνοδεία τοπικών τυριών και αλλαντικών, να απολαύσουμε (κατόπιν συνεννόησης) παραδοσιακές γεύσεις στο εστιατόριό του και να αγοράσουμε τα κρασιά της αρεσκείας μας, σε εκπληκτικές τιμές!

Μια καλή ιδέα είναι να συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται για το κρασί, όπως «Ανοιχτές πόρτες» το μήνα Μάιο και «Μεγάλες Μέρες της Νεμέας» το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, για να δούμε από κοντά την καλλιέργεια του αμπελιού και την παραγωγή κρασιού.

Εκτός, όμως, από όλα αυτά, μπορούμε και να χαλαρώσουμε στα καλαίσθητα δωμάτια του ξενώνα του, για να χαρούμε ένα ξέγνοιαστο διήμερο μαζί με καλή παρέα. Είναι μια αλλιώτικη εμπειρία που αξίζει να τη βιώσουμε.

 

      Πληροφορίες: Σεμέλη Οινοποιητική Α.Ε., τηλ.: 27460-23960,

210-6218119, 210-6216811, 27460-20360-3, www.semeliwines.gr 

Πώς θα πάτε:

Με το αυτοκίνητό σας: Η Νεμέα απέχει 133 χλμ. από Αθήνα. Αφού πάρετε την Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, ακολουθήστε μετά τον Ισθμό την Εθνική Οδό Κορίνθου – Τριπόλεως και βγείτε στην έξοδο της Νεμέας, η οποία  θα σας οδηγήσει στο κέντρο της πόλης. Από εκεί θα συνεχίσετε για Κούτσι και μετά το χωριό, θα φθάσετε σε λίγο στο Οινοποιείο «Σεμέλη».

Πού θα μείνετε:

Στη Νεμέα: Στα καλαίσθητα δωμάτια του Οινοποιείου «Σεμέλη», τηλ. 210-6218119, 210-6216811, 27460-20360-3, www.semeli-wines.gr

 

Πού θα φάτε:

Στο εστιατόριο του Οινοποιείου «Σεμέλη» (τηλ.: 27460-20360-3) θα απολαύσετε παραδοσιακές νοστιμιές και εκλεκτά κρασιά.

Στη Νεμέα, στην ταβέρνα του «Σοφού» ή «Κυρ-Αθηνά» (τηλ.: 27460-23070), θα δοκιμάσετε μοσχάρι με αγιωργίτικο στη γάστρα, αρνάκι με μελιτζάνες και κόκορα κρασάτο με λαζάνια.

Τι θα φάτε:

Θα δοκιμάσετε παραδοσιακή γαλατόπιτα, χορτόπιτα και κολοκυθόπιτα, κόκορα με χυλοπίτες, κατσικάκι στη γάστρα, γουρουνόπουλο στη σούβλα, αλλά και γλυκό του κουταλιού σταφύλι, δίπλες με σταφύλι γλυκό, γιαούρτι και λίγο πετιμέζι, λουκουμάδες κ.ά.

Τι θα αγοράσετε:

Εκλεκτά κρασιά από τα οινοποιεία της Νεμέας, σταφύλια (σουλτανίνα) και κορινθιακή σταφίδα, αφού βρίσκεστε στον τόπο παραγωγής της.

Τα πιο σημαντικά οινοποιεία της Νεμέας:

Οινοποιείο Σεμέλη Α.Ε. (27460-20360-3), Κτήμα Παλυβού (27460-24190), Αμπελώνες Παπαϊωάννου (27460-23138), Γαία Οινοποιητική (210-8055642-3, 27460-22057), Κτήμα Γκόφα (27460-24281), Λαφαζάνης Οινοποιητική (27460-31450), Κτήμα Χαρλαύτη (210-6024281), Κατώγι και Στροφιλιά (210-6778244), Οινοποιείο Λαυκιώτη (27460-31000), Κτήμα Ρεπάνη(27460-20450).

[Best_Wordpress_Gallery id=”26″ gal_title=”nemea”]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *