Κτήμα Σεμέλη, Νεμέα

Άρωμα & γεύση εκλεκτού κρασιού!

Ανάμεσα σε απέραντους αμπελώνες στο Κούτσι Νεμέας, από τους οποίους παράγεται το βαθυκόκκινο αγιωργίτικο κρασί, ξεπροβάλλει εντυπωσιακό το κατάφυτο Κτήμα Σεμέλη. Περπατήσαμε ανάμεσα στα εύφορα αμπέλια του, απολαύσαμε την υπέροχη θέα από τις βεράντες του και ξεναγηθήκαμε στο μαγικό κόσμο του υπερσύγχρονου οινοποιείου του, δοκιμάζοντας υπέροχα κρασιά, που έχουν τιμηθεί με διεθνή βραβεία!

Κείμενο – Φωτογραφίες: Ιωάννα Παραβάλου (Φιλική συμμετοχή)

Πάντα ήθελα να μάθω τα μυστικά της παραγωγής του κρασιού και να μυηθώ στο μαγικό του κόσμο… Έτσι, σκέφτηκα να συνδυάσω το «τερπνόν μετά του ωφελίμου». Δηλαδή, μια απόδραση κοντά στην Αθήνα, που να περιλαμβάνει ένα πανέμορφο ταξίδι αλλά και τη γνωριμία μου με τον ιδιαίτερο χώρο του κρασιού.
Μαζί με καλή παρέα, λοιπόν, χαράξαμε ένα Σαββατιάτικο πρωινό πορεία για το νομό Κορινθίας, στα σύνορα με την Αργολίδα. Εδώ ξεδιπλώνει την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της η Νεμέα, μια μεσόγεια κωμόπολη που στολίζεται από απέραντους αμπελώνες. Απέχει μόλις 126 χλμ. από την πρωτεύουσα. Τόπος μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας, αφού στην Αρχαία Νεμέα δεσπόζει ο εντυπωσιακός Ναός του Νεμείου Διός, καθώς και το αρχαίο Στάδιο όπου τελούνταν άλλοτε σημαντικοί αθλητικοί αγώνες, τα Νέμεια (ή Νέμεα).
Διασχίζοντας με το αυτοκίνητο απέραντες εκτάσεις με κατάφυτους λόφους πλημμυρισμένους από αμπέλια, φθάσαμε στο Κούτσι Νεμέας, για να επισκεφθούμε το Οινοποιείο Σεμέλη, να ξεναγηθούμε στους χώρους του και να δοκιμάσουμε εκλεκτά κρασιά! Όσο για τη διαμονή μας, κι αυτή κανονίστηκε στις καλαίσθητες σουίτες του οινοποιείου.

Η ιστορία της δημιουργίας του…

Σε ένα εύφορο κτήμα 22 στρεμμάτων που απολαμβάνει μαγευτική θέα στον κατάφυτο κάμπο με τους αμπελώνες ως τις απέναντι βουνοκορφές, το Οινοποιείο Σεμέλη είναι σκαρφαλωμένο στην κορυφή ενός λόφου, σε υψόμετρο 580 μέτρων, στο Κούτσι Νεμέας. Η εταιρεία Σεμέλη Οινοποιητική Α.Ε. δημιούργησε με πολύ μεράκι το υπερσύγχρονο αυτό οινοποιείο και το 2003 έγινε εδώ η πρώτη οινοποίηση. Η Μυρτώ Σάλλα, στην οποία ανήκει η πλειοψηφία των μετοχών της οινοποιίας Σεμέλη Α.Ε., τίθεται επικεφαλής και δίνει νέα δυναμική ανάπτυξης στην εταιρεία, με τη γνώση, την αγάπη και την πίστη της στην αξία του ελληνικού ποιοτικού κρασιού.
Η θέση του δεν επιλέχθηκε τυχαία. Η περιοχή αυτή θεωρείται η ποιοτικότερη υποζώνη της Νεμέας! Η συνεχής έκθεση των αμπελιών στον ήλιο, το «φτωχό» έδαφος και το ιδανικό υψόμετρο, σε συνδυασμό με τη θαλασσινή αύρα που έρχεται από τον Κορινθιακό κόλπο, συνθέτουν τις κατάλληλες συνθήκες για την καλύτερη ωρίμανση των σταφυλιών. Εδώ το Αγιωργίτικο ωριμάζει αργά, αποκτώντας υψηλή συγκέντρωση σακχάρων και ευγενών ταννινών, καθώς και βαθύ πορφυρό χρώμα με τραγανή οξύτητα, παράγοντες που είναι απαραίτητοι για να μπορέσει το παραγόμενο κρασί να παλαιώσει σε βάθος χρόνου.
Με βασικό όπλο τη φημισμένη ποικιλία Αγιωργίτικο Νεμέας, το φινετσάτο Μοσχοφίλερο της Μαντινείας και το Ροδίτη της ορεινής Αιγιαλείας, η εταιρεία Σεμέλη ανοίγει πια τα φτερά της για να κατακτήσει και τις διεθνείς αγορές. Έχοντας πάντα ως στόχο την επένδυση σε ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών, το 2008 μεγαλώνει με την είσοδο σ’ αυτήν του Οινοποιείου Νασιάκου, γνωστού από το 1970 για την ανάδειξη της ποικιλίας του Μοσχοφίλερου.

Ανακαλύπτοντας γεύσεις θεσπέσιες!

Ποιες είναι, όμως, οι ποικιλίες αμπελιών που καλλιεργούνται για να παραχθούν τα εκλεκτά κρασιά Σεμέλη; Όπως μας εξηγεί ο οινολόγος Λεωνίδας Νασιάκος, ο γενικός διευθυντής του οινοποιείου… «Οι βασικές ποικιλίες των αμπελιών που καλλιεργούνται στα κτήματά μας είναι το Αγιωργίτκο της Νεμέας και το Μοσχοφίλερο της Μαντινείας, ενώ σε πολύ μικρότερη έκταση στη Σταμάτα Αττικής καλλιεργούμε Cabernet Sauvignon και Chardonnay».
Η ξενάγηση στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του οινοποιείου ήταν εμπειρία. Η μία δοκιμή έφερε την άλλη και πραγματικά δεν ξέραμε τι να πρωτοδιαλέξουμε ανάμεσα στα ξεχωριστά σε γεύση και ποιότητα κρασιά Σεμέλη… Ορεινός Ήλιος (λευκό, ροζέ ή ερυθρό), Μαντινεία Νασιάκος (λευκό ξηρό, Μοσχοφίλερο από τη Μαντινεία), Semeli Untitled Sauvignon Blanc (λευκό ξηρόSauvignon Blanc από την Αιγιαλεία), Semeli Untitled Syrah (ροζέ ξηρό, Syrah από την Αιγιαλεία), Semeli Nemea Reserve (ερυθρός ξηρός, Αγιωργίτικο από τη Νεμέα), Κτήμα Σεμέλη Chardonnay, Γιορτή (λευκό, ερυθρό), Σεμέλη (λευκό, ερυθρό), Piccolo Mondo (λευκό, ερυθρό), Chateau Semeli (ερυθρός), Domaine Helios Grande Reserve ΟΠΑΠ Νεμέα και Σεμέλη Νεμέα Reserve ΟΠΑΠ (ερυθρός). Λατρέψαμε το Semeli Espera, ένα υπέροχο γλυκό, αρωματικό κρασί, που παράγεται από υπερώριμα σταφύλια της ποικιλίας Gewürztraminer. Ταιριάζει πολύ με φρούτα, ξηρούς καρπούς ή γλυκά.

Η ποιότητα βραβεύεται!

Τα κρασιά Σεμέλη είναι γνωστά όχι μόνο για τη μοναδική γεύση τους, αλλά και για την εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής που διαθέτουν. Ποια, όμως, από αυτά έχουν αποσπάσει διακρίσεις, ρωτήσαμε τον κ. Λεωνίδα Νασιάκο: «Τα κρασιά μας κάθε χρόνο βραβεύονται σε διεθνείς διαγωνισμούς, γεγονός το οποίο αποδεικνύει και την υψηλή ποιότητά τους. Ιδιαίτερα το λευκό “Μαντινεία Νασιάκου”, από 100% Μοσχοφίλερο, είναι αυτό που έχει αποσπάσει τις περισσότερες διακρίσεις τα τελευταία χρόνια, με μεγαλύτερη ίσως αυτή που του αποδόθηκε από τους σημαντικότερους γευσιγνώστες – κριτικούς της Αμερικής, οι οποίοι το κατέταξαν ανάμεσα στα 10 καλύτερα κρασιά από όλο τον κόσμο που κυκλοφορούν στην αγορά των Η.Π.Α. Ακολουθεί ο “Ορεινός Ήλιος Λευκός” που βραβεύτηκε ως το καλύτερο λευκό ελληνικό κρασί στο διεθνή διαγωνισμό Challenge International du Vin 2013 στο Παρίσι, ενώ το ερυθρό “Semeli Nεμέα Reserve”, από 100% Αγιωργίτικο, απέσπασε χρυσό μετάλλιο επίσης στο διαγωνισμό Challenge International du Vin».

Το κτήμα θέλει τη φροντίδα του…

Κατά τη διάρκεια του Μαϊου και του Ιουνίου οι εργασίες στο αμπέλι περιλαμβάνουν το κορυφολόγημα ή αλλιώς κλάδεμα πράσινης κορυφής, ξεβλαστάρισμα ή στερφολόγημα, καθώς και προληπτικούς ψεκασμούς με χαλκό και βρέξιμο με θείο, για την καταπολέμηση του ωιδίου και του περονόσπορου. Επίσης, οι άνθρωποι που φροντίζουν το κτήμα σκαλίζουν γύρω από τα φυτά για να καταπολεμήσουν τα ζιζάνια και να φρεζάρουν το χώμα.

Γνώση, απόλαυση και χαλάρωση!

Το Κτήμα Σεμέλη είναι επισκέψιμο. Μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τους ανθρώπους του και να κανονίσουμε να ξεναγηθούμε στους χώρους του, να δοκιμάσουμε τα κρασιά του με συνοδεία τοπικών τυριών και αλλαντικών, να μυηθούμε στη διαδικασία παραγωγής, να απολαύσουμε (κατόπιν συνεννόησης) μία υπέροχη τοπική συνταγή, που θα συνοδεύσουμε με κρασί Σεμέλη. Φυσικά, θα αγοράσουμε και τα κρασιά της αρεσκείας μας, σε τιμές που θα μας ενθουσιάσουν!
Μια καλή ιδέα είναι να συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται για το κρασί, όπως «Ανοιχτές πόρτες» το μήνα Μάιο και «Μεγάλες Μέρες της Νεμέας» το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, για να δούμε από κοντά την καλλιέργεια του αμπελιού, την παραγωγή κρασιού και να δοκιμάσουμε τα κρασιά Σεμέλη.
Εκτός, όμως, από όλα αυτά, μπορούμε και να χαλαρώσουμε στα καλαίσθητα δωμάτια του ξενώνα του, διακοσμημένα με εκλεπτυσμένο γούστο, ιδανικά για να χαρούμε ένα ξέγνοιαστο διήμερο μαζί με καλή παρέα. Αξίζει να το ζήσουμε!

Πληροφορίες: Σεμέλη Οινοποιητική, Μητροπόλεως 3, Αθήνα, τηλ.: 210-3256850, 27460-20360, 27460-23960 (Κούτσι Νεμέας), www.semeliwines.gr και www.facebook.com/SemeliWines

Πώς θα πάτε:
Με το αυτοκίνητό σας: Η Νεμέα απέχει 133 χλμ. από Αθήνα. Αφού πάρετε την Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, ακολουθήστε μετά τον Ισθμό την Εθνική Οδό Κορίνθου – Τριπόλεως και βγείτε στην έξοδο της Νεμέας, η οποία θα σας οδηγήσει στο κέντρο της πόλης. Από εκεί θα συνεχίσετε για Κούτσι και μετά το χωριό, θα φθάσετε σε λίγο στο Οινοποιείο «Σεμέλη».

Βαθμολόγησε και γράψε μια κριτική

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επαρχιακή Οδός Κιάτου - Νεμέας
205 00 GR
Λάβετε οδηγίες

Επικοινωνία