Η ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΝΑΞΟΥ

Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου ιδρύθηκε το 1926 από έναν πολύ μικρό αριθμό πρωτοβάθμιων αγροτικών συνεταιρισμών για την εξυπηρέτηση των μελών τους. Σταδιακά, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί στην επικράτεια του νησιού αυξήθηκαν στους 32, με φυσικά μέλη 3.654 αγροτοκτηνοτρόφους. (Χρησιμοποιούμε τον όρο «αγροτοκτηνοτρόφοι», διότι στην περιοχή μας τα επαγγέλματα του αγρότη και του κτηνοτρόφου είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους – πλέον του 90% των μελών μας είναι γεωργοί και κτηνοτρόφοι ταυτόχρονα).
Με την πάροδο των ετών οι δραστηριότητες της Ένωσης αυξήθηκαν και το 1955 κάποιοι από τους αγροτοκτηνοτρόφους του νησιού, θέλοντας να φτιάξουν δικό τους τυρί, λόγω του ότι η αγελαδοτροφία αναπτυσσόταν με ταχείς ρυθμούς και η παραγόμενη ποσότητα γάλακτος αυξανόταν, άρχισαν να συγκεντρώνουν το γάλα τους, η δε Ένωση τούς παρείχε την τεχνογνωσία. Έτσι, προέκυψε η περίφημη σήμερα Γραβιέρα Νάξου. Επειδή το συγκεκριμένο προϊόν κέρδισε το καταναλωτικό κοινό και η παραγωγή μεγάλωνε, η Ε.Α.Σ. Νάξου αποφάσισε (1996) να προχωρήσει στην Πιστοποίηση της Γραβιέρας Νάξου ως Προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π).

Δημιουργία σύγχρονης Τυροκομικής Μονάδας
Στο μεταξύ, η Ένωση προχώρησε, δαπανώντας τεράστια ποσά, στη δημιουργία μιας σύγχρονης Τυροκομικής Μονάδας (Βιομηχανία Γάλακτος). Η εν λόγω μονάδα είναι Πιστοποιημένη κατά ISO 22000:2005, ΙSO 9001:2008, HALAL και AGROCERT και ως βασικές δραστηριότητές της έχει την παραλαβή αγελαδινού, πρόβειου και γίδινου γάλακτος από κτηνοτρόφους και μόνον της Νάξου, με σκοπό την επεξεργασία και τυροκόμησή του. Διαθέτει σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο Χημείο, τηρεί όλους τους Κανόνες Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων, ώστε σε καθημερινή βάση να ελέγχει την προσκομιζόμενη πρώτη ύλη, την ασφαλή τυροκόμηση, τη σωστή ωρίμανση και συντήρηση των παραγόμενων τυροκομικών προϊόντων. Παράλληλα, παρέχει πληροφορίες στους παραγωγούς περί Υγιεινής και Ασφάλειας των Τροφίμων.

Επένδυση στη φημισμένη πατάτα Νάξου
Ταυτόχρονα, η Ε.Α.Σ. Νάξου επένδυσε μεγάλα ποσά στο άλλο σημαντικό προϊόν της Νάξου, την πατάτα Νάξου, δημιουργώντας ένα σύγχρονο Πιστοποιημένο Συσκευαστήριο (με ίδια κεφάλαια), ενώ προ μερικών ετών προχώρησε και στην Πιστοποίηση της Πατάτας Νάξου ως Προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε). Το προαναφερθέν Συσκευαστήριο είναι Πιστοποιημένο κατά ISO 22000:2005, ISO 9001:2008 και GLOBAL. Επίσης, η Ε.Α.Σ. Νάξου διαθέτει ειδικά επιλεγμένα και ελεγμένα αγροτεμάχια, τα οποία χρησιμοποιεί για την παραγωγή πατάτας Νάξου Π.Γ.Ε.

Δυναμική εξέλιξη και ανοδική πορεία
Το 2014 η Ε.Α.Σ. Νάξου μετατράπηκε σε Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη – Ανώνυμη Εταιρεία, στηριζόμενη σε 12 πρωτοβάθμιους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, οι οποίοι αποτελούν και τους Μετόχους της Εταιρείας.
Σήμερα, η Ε.Α.Σ. Νάξου απασχολεί 120 μόνιμους εργαζόμενους και περίπου 40 εποχικούς, ενώ διοικείται από 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο, 5ετούς θητείας, το οποίο ανέλαβε τη διοίκησή της την 1η Ιανουαρίου 2015. Επιπροσθέτως, διαθέτει μεγάλο δίκτυο διανομής και τροφοδοσίας των προϊόντων της στη Νάξο και στα γύρω νησιά (Μικρές Κυκλάδες, Πάρο, Σαντορίνη και Μύκονο).
Επίσης, στην πορεία της μέσα στο χρόνο, η Ε.Α.Σ. Νάξου έχει κατακτήσει αρκετές διακρίσεις και βραβεύσεις, με κορυφαίες το ΧΡΥΣΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΕΥΣΗΣ στην Ελλάδα και τα δύο Αστέρια στο Διαγωνισμό Ανώτερης Γεύσης στο Ινστιτούτο iTQi των Βρυξελλών (2015, 2016, 2018), ενώ εκτός από την έντονη εμπορική της δραστηριότητα έχει να επιδείξει και σπουδαίο κοινωνικό έργο.

Η ξεχωριστή Γραβιέρα Νάξου
Τώρα, θα αναφερθούμε πιο διεξοδικά στο κορυφαίο προϊόν της Ε.Α.Σ. Νάξου, τη Γραβιέρα Νάξου.
Η Γραβιέρα Νάξου είναι ένα σκληρό τυρί, με υποκίτρινο χρώμα, λεπτή, ξηρή επιδερμίδα, συμπαγή ελαστική μάζα, χαρακτηριστικές μικρές διάσπαρτες οπές, φίνο άρωμα, γλυκιά και λεπτή γεύση και πολύ χαρακτηριστική επίγευση.
Ωριμάζει για περισσότερες από 90 ημέρες πάνω σε ξύλινα ράφια, αποβάλλοντας σταδιακά την υγρασία της και κατόπιν συσκευάζεται και διατίθεται στην αγορά. Είναι η μοναδική γραβιέρα στην Ελλάδα με βάση το αγελαδινό γάλα που είναι χαρακτηρισμένη και πιστοποιημένη ως Π.Ο.Π., διότι παρασκευάζεται από 80% κατ’ ελάχιστον αγελαδινό γάλα και 20% κατά μέγιστο αιγοπρόβειο. Επίσης, ως Π.Ο.Π., παράγεται από 100% αγνό και γνήσιο γάλα Νάξου, χωρίς προσμίξεις, από ζώα που έχουν εγκλιματιστεί και εκτραφεί για πολλά χρόνια στην Νάξο. Το Α και το Ω στην παρασκευή της γραβιέρας Νάξου είναι η ποιότητα της πρώτης ύλης και η παραδοσιακή τυροκόμηση.
Ένα ακόμη στοιχείο που την κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα κίτρινα τυριά της αγοράς είναι η μεγάλη περιεκτικότητά της σε ασβέστιο (για να παραχθεί ένα κιλό γραβιέρας Νάξου χρειαζόμαστε 11 κιλά γάλα). Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, η Γραβιέρα Νάξου έχει χαρακτηριστεί από πολλούς επιστήμονες και ινστιτούτα ως ένα από τα πλέον κατάλληλα τυριά για κατανάλωση από άτομα νεαρών ηλικιών, διότι βοηθά στην ανάπτυξή τους.

Τυριά με ναξιώτικη υπογραφή!
Τέλος, η Ε.Α.Σ. Νάξου παράγει κι άλλα τυριά εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης, όπως το παραδοσιακό Κεφαλοτύρι Νάξου (που το λένε και «Αρσενικό» λόγω της πικάντικης γεύσης του, παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα), το Ορεινό Νάξου (από αγελαδινό, γίδινο και πρόβειο γάλα, σε αναλογία 33% έκαστο), το Γίδινο Νάξου (από 100% γίδινο γάλα), το Τυρί με Βότανα και Μπαχαρικά (πικάντικο και πεντανόστιμο!), το «Ναξιώτικο» Λευκό Τυρί, την Καπνιστή Γραβιέρα, την Γλυκιά και την Ξινή Μυζήθρα, το Ξινότυρο, κ.ά., καθώς και γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής αξίας (γάλα, βούτυρο, γιαούρτι).

Η ετήσια παραγωγή της Ε.Α.Σ. Νάξου
Στο νησί της Νάξου εκτρέφονται περίπου 4.000 γαλακτοφόρες αγελάδες, 6.000 βοοειδή για πάχυνση και πάνω από 120.000 αιγοπρόβατα. Επίσης, βασική καλλιέργεια του νησιού αποτελεί η πατάτα, με ετήσια παραγωγή (εαρινή και φθινοπωρινή) περίπου 6.000.000 κιλά. Οι περισσότεροι αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι μέλη της Ε.Α.Σ. Νάξου και διακινούν μέσω αυτής τα προϊόντα τους, ενώ προμηθεύονται από εκείνην όλες τις πρώτες ύλες που χρειάζονται.

Η ετήσια παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων της Ε.Α.Σ.: φρέσκο παστεριωμένο γάλα, σοκολατούχο γάλα, γιαούρτι, φρέσκο βούτυρο. Παραγωγή: περίπου 300 τόνοι.

Η ετήσια παραγωγή τυροκομικών προϊόντων της Ε.Α.Σ.: (α) Γραβιέρα Νάξου (Π.Ο.Π.) 1.000 τόνοι, (β) Κεφαλοτύρι Νάξου («Αρσενικό»), Ορεινό Νάξου, Γίδινο Νάξου, Γραβιέρα Νάξου με ελληνική τρούφα, Γραβιέρα με βότανα Νάξου, Καπνιστή Γραβιέρα Νάξου: περίπου 200 τόνοι.

Η ετήσια παραγωγή πατάτας Νάξου (Π.Γ.Ε.) από την Ε.Α.Σ.: 4.000 τόνοι.
Πιστοποιημένος πατατόσπορος Νάξου: 300 τόνοι.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ε.Α.Σ. Νάξου: Επαρχιακή οδός Νάξου – Χαλκείου (Θέση Λουκάκη), τηλ. 22850-25340, www.easnaxos.com

Βαθμολόγησε και γράψε μια κριτική

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Χαλκείο 843 02 GR
Λάβετε οδηγίες

Επικοινωνία